Blogger Backgrounds

Wednesday, 24 July 2013

~ ulcer mata ?? aku terkena ?? ~


salam..wuu entry yg kedua utk hari ini.. :)

alhamdulillah setelah dekat seminggu dduk at umah tnpa pegi ke kelas..
mata aku semakin pulih sikit.. :')
syukur ya allah..
aritu dlm 17 julai mata aku pedih sgtsgt..merah gile..aku ingat sakit biasa jew tu..and aku ingat mungkin aku tanggalkn lens aku lambat tu yg jadik merah2 cmtu..
aku titis2 jelah EYE MO..tp tetap merah jugak +  pedih and aku tak boleh tengokk cahaya..

18 julai tu aku pegi kelas cm biasa and ada yg kata aku nangis lah ape lah !! ohh tidak k..
aku kuatkan jugak semangat nk tuntut ilmu (aicehh -,,-' )
tapi iman aku goyah jugak akhirnya utk tahan sakit mata..ahah..around 1 pm tu aku balik umah sewa..petang tu terus balik perak...


#wkt ni bru smpe perak.. tak jelas kan merah mata aku sbb snap sndri..goyag2 lg..phne murah  lg..ahah..

esoknya aku p check mata kt hosp.bt.gajah.. then doc kata aku kena ulcer mata.. 

OMA!! terkejut lahaiii..muka ayh da berubah..then msuk blik kecemasan utk cuci mata ..
buh ubat pe nth pedihh w0iii...
yg doc & nurse & bdk prctical duk suluh2 mata aku..heyy !! pedih sgt tgok cahaya2 tu semua..aku t0lak2 tangan2 serakah mereka tersebut.. -,-''

doc hosp bt gjh suh p hosp ipoh lak..then pegi lah aku hosp ip0h..
bermusafir pd bulan puasa cmnih sguh mengugat keimanan dan kesejahteraan aku..wuu T..T
c0pp..taw tak ulcer mata tu cmna ??


# haa cmnie lahh memula ..
mata aku merah gegila cmnie lahh..silakan pecaya ..

( d'ats bukan aku k !! )


# aku kena cmnie lah..
belah mata kanan aku ada 5 bjik ulcer.. belah kiri lak 4 bjik ulcer... wuuu...



# ni p0n bukan aku jugakk..
ulcer ni kalau berkumpul berkemungkinan menyebabkan kita buta ..
so..kalau korg tkena mata merah gegila cm atas td cecepat lah pegi jumpa doc okay ?


# haa..yg ni pulak bukan aku nak bg EYE MO muflis and REFRESH PLUS ni kaya..tapi..
refresh plus ni lg berkesan , okay , bagus and hebak lahh ckp kt hang !
semua doc yg aku jumpa semua suggest aku pkai benda alah ni..

satu kotak ada 30 tube / sachet .. satu kotak utk sebulan..
bole dpt at farmasi spt guardian or watsons..

rm 39.30 sekotakk ..

# dlm nye ade benda alah nii...
x nampak ehh ?? x jelas eh ??


# so dah jelas?? 
cmnie lah bentuk dlm nya...

and other information yg aku bole kongsikan..
lens yg berwarna tetambah lg yg bg mata kita nmpk lagi besar aumm tuu..
lens tersebut adalah lagi kasar dan mudah utk buat mata kita terluka ..
lens yg silicon yg colourless yg cm jelly-fish tu adlah more soft..lg lembut dan x mudah mmbuatkn mata kita luka..

last aku jumpa doc pakar mata..dy check then dy kata mata aku da makin pulih...leluka semua da tertutup cuma skrg masih tgal parut.. 
alhamdulillah..isnin da mula start kelas balik..
aku p0wn da serik & trauma nk pkai lens..biar lahh muka huduh pkai spek janji jgn buta.. :')

sayangi lah bijik mata anda !


2 comments:

  1. kita pon penah kena . memang rase serik nak pakai lens . skang ni g keje pakai speck , kuar berjimba kekadang je pakai lens . huhuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedih kan..risau sgt klw buta...
      da serik..da xmau da pkaii lens :(

      Delete